Csodákat terem a föld és az erdő és mi ezt a kincset keressük. A szarvasgomba iránti érdeklődést a gombászás szenvedélye hívta életre. Nagyon sokat járjuk az erdőt és sok érdekes gombával találkoztunk, mígnem a szarvasgomba is a látókörünkbe került. Azóta imádat, csodálat övezi a szemünkben ezt a fűszerként használt kincset. A szarvasgombászáshoz szenvedély kell, természet iránti rajongás és tisztelet, érezni és ismerni kell az erdőt, az illatokat és együtt kell dolgozni egy okos kutyával. A kutya és a gombász kapcsolata, összhangja nagyon meghatározó az eredményességhez és a hosszútávú munkához. A vadász rávezeti a kutyát a vélt termőfoltra, egy jel az ebtől és elindul az izgalom, a lüktetés, a kíváncsiság, hiszen közösen kincset találunk.  Ez  vadászat  nem keresés.

Szarvasgombázáshoz Balázs rendelkezik engedéllyel, vizsgával, Szálka kutyán szintén vizsgázott. Az általunk keresésre használt erdőkhöz szintén rendelkezünk engedéllyel az erdő gazdálkodójától. Keresési fókuszunk Baranya és Somogy megye. Saját ültetvénnyel is rendelkezünk egyenlőre 0,3 hektáron.

595145-1024x1024

A másik szenvedélyünk a borkészítés, melyet már több mint egy évtizede űzünk Hárságyi Pince néven Palkonyán. A borkészítéshez is elengedhetetlen a természet lüktetésének ismerete, a bor ezernyi ízének felismerése és az alkotási folyamat élménye. Borainkat Palkonyán a Villányi Borvidék egyik legszebb településén készítjük. Szőlőműveléssel felhagytunk, csakis vásárolt szőlőből készítjük borainkat a borvidék jellemzői alapján. A borkészítéskor elsődleges számunkra a természetesség és az igényesség. Őszinte borokat készítünk, célunk, hogy kihozzuk a szőlő és borvidék legjobbját, nem nyúlunk bele a folyamatokba. Természetesen a szarvasgomba mellé is kínálunk borokat.

Ahhoz, hogy teljes legyen az élmény Palkonya Gasztrofaluban szívesen ajánljuk Parázs vendégházunkat, mely 14 fő elszállásolására alkalmas 3 apartmanban egy helyileg védett műemlék lakóházban. Vendégházunkat önállóan és egyben adjuk ki, így csak a család, baráti társaságok élvezhetik a házat, a tágas udvart és a medencét.

Parázs-vendégház-Triflafater
An old wooden table with dishes and decorations on it under the lights

2021. májusában nyitottuk Trifla Kóstolóházat, Gasztropontot, ahol a szarvasgombát közvetlenül is megkóstolhatják vendégeink. Kis étterem vagyunk (falusi vendégasztal formájában), ahol a helyben termelt alapanyagokkal dolgozunk minden héten más és más menüvel, amit a szezon és a séf megkíván. Foglalj itt

Családunk immáron 5 fős. Balázs a gombÁSZ és a borÁsz, míg Szilvi foglalkozik a vendégházakkal, értékesítéssel és a marketinggel. Nemcsak saját vállalkozásunkban, de Palkonya falu közösségéért is sokat teszünk: fesztiválokat szervezünk, Palkonyai Dűlőfutást. Gyermekeink Janka (17), Tamara (15) és Soma (5). Kutyánk Szálka, aki egy magyar és németvizsla keverék szuka kutya, 6 éves. Nagyon sok múlik rajta,  saját nevelés, betanítás.

SZAKMAI ELISMERÉSEINK:
– TOP100 termelő 2021
– hivatalos SVÉT termelő
– Villányi Borút európai minősítése alapján a kiváló 3 fürtős minősítést kapott a Trifla Kóstolóház