Illat intenzitás - 9 / 10

más magyar neve: gímgomba,trifla,burgundi szarvasgomba

Számunkra az egyik legkedvesebb szarvasgomba,jelzi a szezon kezdetét május végétől gyűjtjük. Amennyiben nem túl száraz nyarunk van és a tél csupán decemberben hozza a komolyabb fagyokat egész évben ütemesen fejlődnek az új gombák, ezen terméshullámokat meglovagolva a nyár előrehaladtával jobb és jobb minőségű triflákat találunk.

Termőteste:

lltalában 2-10 centiméter vagy nagyobb méretű szabálytalan gumó.Formáját tapasztalataink szerint befolyásolják az termőterület talajának fizikai tulajdonságai, csapadékmennyiség ,szezonon belüli termőideje.SZíne barnás, fekete grafitszürkés árnyalattal .Peridiumát mely el nem válló, kis piramis alakú kiemelkedések borítják.Ezek nagysága igen változatos lehet 1mm és 5 miliméter közötti nagyságban.
A gléba(belső állomány) éretlen korában fehér tónusú halvány márványos rajzolatú.Az érett termőtest húsának színe sötétbarna vörösesbarna a benne futó márványos erezet kontrasztos mintát ad tapintásra kissé viaszos-zsíros hatású.
Illata sokrétű, azonos érési állapotban lévő tájegységenként elkülönülő termőterületekről származó gombák illata jelentősen különbözhet egymástól.Minden érett nyári gombára jellemző a finom főtt kukoricás mogyorós édeskés illat.A szeptembertől megjelenő uncinatum változatnak azonban sokkal tisztább intenzívebb az illata.Vannak nézetek miszerint a nyári hónapokban termő triflák külön fajt képviselnek az ősszel gyűjtött változattól.A megkülönböztetést az is indokolja,hogy a gasztronómiában és ennél fogva a nemzetközi piacon is jóval magasabb minőségi szintet mutat az őszi változat.

Termésidő:

Júliustól decemberig.

Magyarországon az időjárástól függően június közepétől, július elejétől terem, egészen a komoly fagyok beálltáig, decemberig-januárig. Természetesen ebben a hosszú időszakban nem egyenletes mennyiségben található. Az első terméshullám augusztusig szokott tartani. Amennyiben viszonylag hűvös és csapadékos a nyár , az első terméshullám nem szakad meg, hanem összemosódik az őszi második terméshullámmal, amely általában szeptembertől november végéig tart.

Ebben a terméshullámban megjelenő gombákat hívjuk Burgundi szarvasgombának. Sajnos a Kárpát-medencére inkább jellemző aszályos, forró nyarakon augusztusban megcsappan a gyűjthető mennyiség.

Amennyiben a jelentős őszi csapadék enyhe téllel párosul, olykor meglepően jó minőségű nyári szarvasgombát gyűjthetünk még január-február folyamán is.