Tuber magnatum kereső verseny Livade, Zigante tartufi (2018. november 18.)
írta: Hárságyi Balázs
Mivel érzelmileg és szakmailag is közel áll hozzám az Isztria így nem volt kérdés, hogy Szálka kutyámmal részt szeretnék venni a meghirdetett első Nemzetközi Fehér szarvasgomba (T. magnatum pico) kereső versenyen. A verseny szervezését és helyszínének biztosítását az egyik meghatározó szarvasgombás cég a Zigante tartufi International vállalta magára. A lebonyolításában és előkészítésében Mario Kolic horvátországi Lagotto (szarvasgomba kereső kutyafajta) specialista, tenyésztő, kutyakiképző szarvasgomba termesztő és gyűjtő működött közre.Ő volt a verseny főbírája is három másik bíróval egyetemben.
A pontozási rendszer lapját 8 db gomba megtalálása jelentette 8 perc alatt, mivel csupa gyakorlott kutya vett részt a megmérettetésen szükség volt az értékelési szempontokat komplexebb formában meghatározni. A bírák vizsgálták a gombák megtalálásának idejét, a kutya viselkedését a találat után (mennyire fegyelmezhető, leszedhető e a gombáról stb.), a gomba feltárásának minőségét valamint a kiásott gombafészek kiszedést követő kezelését. Nagyon sokat jelentett a végső értékelésnél a gazda-kutya összhang minősége, mélysége.
Mi a harmadik indulási sorszámot húztuk, előttünk szerepelt két nagy gyakorlatú kutya és gazdája, mindketten helyi versenyzők voltak hivatásos gyűjtői a Zigante cégnek. Amikor ránk került a sor nem tudom melyikünkben lobogott jobban a versenyláz, de éreztem a koncentráltságot Szálka minden mozdulatában ahogy a ringbe léptünk. A ring 20×20 méteres nagyságú volt és a verseny során kétszer lehetett elhagynia a kutyának utána kizárták a versenyből. Rövid bemutatkozást követően nekilendültünk a feladatnak, a szélirányt figyelembe véve irányítottam a kutyát ezzel is segítve munkáját.Hamarosan jelezte is az első gombát egyet rányúlva a területre majd hátralépve adta át feltárásra a gombát rejtő lyukat. Négy perc negyven másodperc múlva az utolsó gombát tarthattam a magasba a feladatot elvégeztük. A bírói asztalhoz visszatérve még beszaladt egy kilencedik gombáért, amit az előző kutya idő túllépés miatt nem talált meg.
A verseny végén kiderült , hogy mindenre maximális pontszámot kaptunk és , hogy a következő időeredmény közelítette a 7 percet így a győztes kiléte nem volt kérdés! Enyhe gyomor ideggel végignéztük a versenyzőket majd egy finom ebédet követően ünnepélyes eredményhirdetésen adták át a díjakat.
Köszönjük a vendéglátást a Zigante cégnek és a színvonalas rendezést , lebonyolítást Mario Kolicnak!
A versenyt megelőző keresés a motovuni erdőben >>> (videó)